Online vadbe joge po izboru

Špela Sila joga

Ko sem začela ustvarjati online joga prakse, sem se vprašala, kako bi sama želela, da so videti? Kakšne tematike bi mi bile najbolj všeč? Tako sem sklenila, da bom zasnovala celostne prakse joge in vsaka od njih bo obravnavala določeno tematiko

Tako si lahko glede na svoje trenutno počutje in/ali temo, ki vas najbolj zanima, sami izberete svojo prakso joge.

Vadba je torej posneta vnaprej. Na ta način se izniči možnost, da se vadba prekine zaradi izpada wi-fi povezave, ter zagotovi, da dobro slišite mene in glasbo. Pa tudi pozornost se lahko na ta način čim bolj obrne navznoter in ostane tako vse do konca prakse.

Takšna vadba joge v domačem okolju ima svoje prednosti v primerjavi z vadbo joge v živo. Izkušnja je lahko še bolj globoka, predvsem na koncu lahko pride do še večjega sprostitvenega odziva.

Prakse joge so zastavljene tako tematsko kot tudi celostno. V praksi to pomeni, da kljub temu, da se posamezna praksa osredotoča na sprecifično tematiko, vsakič nagovarjamo tri ključne komponente: telo (vaje/asane za moč, vzdržljivost, fleksibilnost, stabilnost), dih (izbrana pranajama) in um (sproščanje in meditacija).

Vabljeni na jogijsko blazino! Izberite si prakse iz spodnjega seznama, nato pa še paket (pakete s cenikom najdete na koncu strani).

Raznovrstne tematske prakse

Joga za večjo čuječnost: Čeprav z jogo in meditacijo povečujemo čuječnost, paradoksalno lahko tudi naša praksa joge postane del opravil, ki jih delamo “na avtopilotu”. To se še posebej hitro zgodi, ko jogo začnemo vaditi sami. Opazimo lahko, da ves čas delamo iste asane (običajno tiste, ki so nam enostavnejše), na koncu naredimo eno pranajamo (vedno isto ali pa jo izpustimo), sledi še 5 minut sproščanja in/ali meditacije in to je to. Zakaj to ni optimalno in za kaj v resnici gre pri čuječnosti, ki je v zadnjem času tako opevan pojem, izveste v tej praksi. (Čas trajanja prakse: 72 minut)

Joga za zdravo hrbtenico: Zaključila sem tečaj Your Spine, Your Yoga, ki sta ga zasnovala Dr. Stuart McGill in Dr. Bernie Clark. Profesor McGill je strokovnjak za hrbtenico. Več let je preučeval različne težave, ki se pojavijo na področju hrbtenice tako pri vrhunskih športnikih kot tudi pri pacientih na kliniki. Dr. Clark je dolgoletni učitelj joge, ki zagovarja individualni pristop in prilagojenost jogijskih položajev vsakemu posamezniku. V tej praksi se boste naučili nekaj čisto novih vaj za stabilizacijo trupa, vzdržljivost in mobilizacijo živčnega sistema. (Čas trajanja prakse: 70 minut)

Zvočna joga: Zvoki igrajo pomembno vlogo v človekovem razvoju in življenju. Izgovarjanje/petje manter, meditacijskih prazvokov sodi med najpomembnejše tehnike joge. Pri tem ne gre za to, kako nekaj zveni oz. je slišati, ampak za vibracijo, ki se pri tem razvije in prebuja zavedanje. Zakaj se nekateri ljudje tako zlahka izražajo in zakaj nekaterim manjka poguma, da bi izrazili svoje lastno mnenje? Kako lahko naš glas postane bolj harmoničen? (Čas trajanja prakse: 64 minut)

Joga proti utrujenosti: Dovolimo si počivati. Odložimo vse, kar v tem trenutku zaposluje naše roke in um. Sprostimo se in napolnimo baterije. Obnovitvena praksa s čuječim gibanjem za več občutka spočitosti. (Čas trajanja prakse: 70 minut)

Vinyasa flow joga: Spravimo se v gibanje. Na nežen način dvignimo raven energije. Fluidno prehajanje med položaji narekuje ritem dihanja. Lahkotna flow praksa za več energije in večjo pretočnost. (Čas trajanja prakse: 60 minut)

Joga za oči: Spočijmo si oči. Tudi oči potrebujejo gibanje, krepitev in sproščanje. Da preprečimo slabšanje oz. ohranimo dober vid so tu jogijske vaje za oči, ki predstavljajo osrčje te prakse. (Čas trajanja prakse: 75 minut)

Superpower joga: Občutimo, kako je, ko lahko premikamo gore. Zadajmo si izziv. Pojdimo korak dlje. Zmoremo! Hatha praksa joge s položaji za več notranje moči in ravnovesja, ki jo bomo začinili s pranajamo kapalabhati. (Čas trajanja prakse: 60 minut)

Joga s krijami: Spoznali bomo nekatere osnovne jogijske čistilne tehnike, imenovane krije, s katerimi čistimo dele telesa, ki jih pogosto zanemarjamo. Izvedeli boste, kdaj ji je priporočljivo izvajati, kako in predvsem, kako jih vključimo v vadbo joge. (Čas trajanja prakse: 60 minut)

Joga z afirmacijami: Prakso joge bomo obogatili z dodajanjem afirmacij. Gre za izbrane stavke oziroma misli, ki jih dodajamo posameznim asanam z namenom, da vplivamo na našo izkušnjo bivanja v njih. Afirmacija lahko namreč povsem spremeni naše občutenje določenega jogijskega položaja in še dodatno poglobi prakso joge.  (Čas trajanja prakse: 60 minut)

Joga praksa in tri gune: Joga uči, da ima energija v vesolju tri lastnosti, tri gune. Gune so: radžas (energija strasti, akcije), tamas (energija teme, lenobnosti) in sattva (energija svetlobe, lahkotnosti). Ko energija zavzame obliko, ena od teh lastnosti prevlada. S to vadbo se bomo podali na raziskovanje gun v praksi joge. (Čas trajanja prakse: 67 minut)

Joga in koše: Joga človeka ne obravnava zgolj kot materijo, ampak govori o razsežnostih človekovega obstoja, ki vključujejo tudi njegov energetski in duhovni aspekt. Človeško bitje, kot ga dojema joga, je tako sestavljeno iz petih ovojev (imenovanih koše), na katere vplivamo s posameznimi jogijskimi prvinami. (Čas trajanja prakse: 63 minut)

Detox joga:  Ob začetku novega leta marsikdo začne izpolnjevati svojo novoletno zaobljubo, ki je povezana z bolj zdravim načinom življenja. Morda se lotite razstrupljanja telesa v obliki kakšne posebne diete. O tem boste našli veliko zapisanega. Naše telo ima sicer svoj sistem za razstrupljanje, vendar lahko v določenem obdobju pride do preobremenitve tega sistema in takrat je smiselno proces razstrupljanja nekoliko spodbuditi. Pri tem nam lahko pomaga tudi joga. (Čas trajanja prakse: 75 minut)

Prakse joge po čakrah

Joga za korensko čakro: Prva čakra (sanskrt. muladhara) predstavlja naš temelj, iz katerega črpamo in preoblikujemo energijo iz zemlje. Praksa na fizičnem nivoju nagovarja ozaveščanje nog in zdravje našega medeničnega dna, na simbolni ravni pa nas usmerja k razmišljanju o vsebinah, kot so: zaupanje, varnost, strah, prizemljenost. (Čas trajanja prakse: 70 minut)

Joga za spolno čakro: Druga čakra (sanskrt. svadhisthana) je energetsko središče spolnosti in ustvarjalnosti. Na fizičnem nivoju praksa joge nagovarja našo medenico in področje križa, na simbolni ravni nam ponuja možnost razmisleka o naši ustvarjalnosti, čutnosti in odnosu do spolnosti. (Čas trajanja prakse: 70 minut)

Joga za trebušno čakro: Tretja čakra (sanskrt. manipura) je odločilna za skladiščenje energije. Je središče več deset tisoč energetskih kanalov (nadijev), po katerih se življenjska sila pretaka po celem telesu. S to prakso joge na piedestal postavimo področje trebuha in zdravje organov v trebušni votlini. Čakra ponazarja našo notranjo moč, pogonsko silo, sposobnost samospoznanja in zavedanja lastnih interesov. (Čas trajanja prakse: 67 minut)

Joga za srčno čakro: Četrta čakra (sanskrt. anahata) se nahaja v središču našega prsnega koša, zato se s to prakso joge osredotočamo prav na ta del telesa. V energijskem smislu je ta čakra povezana z ljubeznijo in sočutjem, ki se začne s polnim sprejemanjem in ljubeznijo do samega sebe. Zavesten razvoj te čakre nam pomaga pri grajenju pristnih medčloveških odnosov in strpnosti do drugih. (Čas trajanja prakse: 72 minut)

Joga za grleno čakro: Peta čakra (sanskrt. višudha) se nahaja na območju grla in je naše središče komunikacije. S prakso joge na to središče še posebej vplivajo vsi inverzni položaji, udžaji dih in mantranje. Praksa nam ponudi tudi prostor za urjenje naše sposobnosti oblikovanja misli in notranjih občutkov v besede. (Čas trajanja prakse: 74 minut)

Joga za čelno čakro: Šesta čakra (sanskrt. ajna) je naše duhovno središče. Predstavlja povezavo z duhovnim svetom in nakazuje obvladovanje področja resničnosti, ki se vzpostavi, ko nam uspe umiriti misli in preseči dvojno razumevanje sveta. Ko je v tej čakri vzpostaljeno ravnovesje, sta v enaki meri prisotna razum in intuicija, posledica tega pa je vzpostavitev notranjega miru. (Čas trajanja prakse: 74 minut)

Joga za kronsko čakro: : Sedma čakra (sanskrt. sahasrara) se povezuje z najvišjo zavestjo, ki je še dosegljiva človeku. Odprta kronska čakra vzpostavlja občutek globokega miru, občutek povezanosti s celotnim univerzumom, neizmerno sproščenost in veliko zadovoljstvo. (Čas trajanja prakse: 65 minut)

Meditativna praksa joge po čakrah: Naše potovanje po teoretičnem in praktičnem izobraževanju na področju čaker bomo sklenili s prakso joge, ki bo na fizičnem nivoju telo pripravila na daljšo vodeno meditacijo, prek katere se bomo sprehodili skozi vsa energetska središča. (Čas trajanja prakse: 70 minut)

Cenik in možnost brezplačnega preizkusa

4 prakse: 49 €
8 praks: 88 € (prihranek 10 €)
12 praks: 127 € (prihranek 20 €)
16 praks: 159 € (prihranek 37 €)
20 praks: 179 € (prihranek 66 €)

Tematsko obarvane prakse so vam na voljo pol leta od zakupa. Za naročilo online vadb po izboru mi pišite na info@spelasilajoga.si. Ne veste, kako bi se odločili? Pišite mi in vadbo po vašem izboru vam brezplačno pošljem v preizkus.

Se vidimo na jogijski blazini,
Špela