Moja zgodba

Ime mi je Špela Sila in po izobrazbi sem univ. dipl. komunikologinja. Sem učiteljica hatha joge (RJU 600, registrirana pri Joga združenju Slovenije) in za menoj je več kot 1000 ur poučevanja v skupinah, na individualnih srečanjih in na različnih delavnicah.

Z jogo sem se prvič srečala leta 2011, ko sem imela 27 let. Sprva sem v jogi našla rešitev za bolečine v hrbtu in kolenih, postopoma pa sem odkrila, da mi joga predstavlja veliko več kot le obliko telesne aktivnosti.

Preden sem se začela ukvarjati z jogo, sem se intenzivno posvečala svojemu delu novinarke in urednice. In spomnim se, kako mi je takrat joga pomagala pri odklapljanju misli, pri sproščanju in razbremenitvi na vseh nivojih (tako fizičnem kot psihičnem).

Z jogo sem se začela tudi bolj postavljati kot oseba, pridobila sem nekakšno notranjo moč, ki je nisem poznala. Prvič sem zares zadihala in izboljšala svoje zdravje. Hude bolečine v križu so se bistveno zmanjšale. Skratka, zgodil se je mali čudež in postala sem zaprisežena jogistka.

Leta 2014 sem v šoli joge Sadhana zaključila učiteljski tečaj hatha joge (CYT 250) in od tedaj redno poučujem v skupinah in individualno, na različnih dogodkih in delavnicah.

Joga, v kateri sem sprva našla rešitev za zdravstvene težave, mi je danes v pomoč pri različnih življenjskih izzivih, zato svoje znanje z veseljem delim naprej, hkrati pa ostajam učenka in nenehoma odkrivam nova spoznanja.

Zaradi lastnih težav s hrbtenico, sem se vedno bolj začela ukvarjati s tem, kako prakso joge zaradi anatomskih raznolikosti prilagoditi različnim telesom in težavam, s katerimi se soočamo v danem trenutku.

Decembra 2020 sem zaključila tečaj Your Spine, Your Yoga, ki sta ga zasnovala Dr. Stuart McGill in Dr. Bernie Clark.

Profesor McGill je strokovnjak za hrbtenico. Več let je preučeval različne težave, ki se pojavijo na področju hrbtenice tako pri vrhunskih športnikih kot tudi pri pacientih na kliniki. Dr. Clark je dolgoletni učitelj joge, ki zagovarja individualni pristop in prilagojenost jogijskih položajev vsakemu posamezniku.

Poleti 2021 sem zaključila tečaj Relax and Renew® Level 1 pri priznani fizioterapevtki in učiteljici joge Judith Hanson Lasater in od tedaj v poučevanje klasične hatha joge redno vključujem elemente restorativne joge, ki še dodatno pripomorejo k doseganju globoke psihofizične sprostitve.

Maja 2022 sem uspešno zaključila izobraževanje v Parinama šoli joge, kjer sem obiskovala napredni program za učitelje joge (RYS 500). Od julija 2022 sem registrirana pri Joga združenju Slovenije (RJU 600).

Obogatite si življenje z znanjem o jogi tudi vi.